Thursday, September 23, 2010

Khairy: "Mere Nam Joker" (Saya seorang Joker)


Mere Nam Joker (Untuk Joker-Joker UMNO)

Selepas PRU ke 12, semacam ada suatu perubahan pada iklim politik Malaysia. Orang-orang politik - terutama menteri - tidak lagi digeruni tetapi menjadi bahan lawak oleh blogger. Sebelum PRU ke 12, kita boleh lihat poli-tikus ini sangat digeruni dan sering disanjung.


Malangnya bagi sesetengah mereka masih mempunyai pemikiran lama. Mereka masih menganggap rakyat bodoh dan sebagai menteri mereka tahu semua. Mereka masih merasa mereka layak dipuji dan disanjung. Rakyat inginkan result bukan menyanjung mereka dengan hanya memegang jawatan menteri dan buat kenyataan bodoh-bodoh.


Ini menjadikan mereka seperti joker atau jester saja. Nazri Tan Sri Aziz merupakan clown yang melucukan. Mulanya beliau menunjukan keangkuhan dengan melontar kata-kata kesat kepada Tun Dr. Mahathir ketika beliau mempertahankan Pak Lah. Beliau melantik dirinya sebagai 'Sham-murai' Melayu kononnya mempertahankan Shogunnya(mulanya Pak Lah, sekarang Najib).


Terbaru Nazri menjadi Melayu liberal dalam usahanya untuk menjadi jurucakap kepada PM Najib. Usahanya itu membawa kerosakan dari kebaikan kepada UMNO. Beliau juga join force dengan joker-joker lain seperti Khairy Jamaludin, Tengku Adnan Tengku Mansor dan Khalid Nordin dalam menghentam Perkasa.


Dato' Sakmongkol berkali-kali menulis tentang UMNO yang tidak mempunyai jurucakap atau ambassador idea PM Najib, tidak seperti zaman TDM dimana Tun mempunyai Sanusi Junid, Anwar Ibrahim, Daim Zainudin dan Megat Junid Megat Ayub. Apa yang PM Najib ada hanyalah joker-joker UMNO. Niat mungkin baik tapi hasilnya.....


Clown yang paling melucukan adalah Khairy Jamaludin. Pemuda UMNO menjadi lesu dibawahnya, Exco Pemuda macam tidak wujud - hidup segan mati tak mahu. Dalam isu yang sepatutnya Pemuda bangkit tetapi KJ tidak habis-habis mengeluarkan kenyataan yang mengguris hati orang Melayu.


Mulanya beliau menyokong Wee Ka Siong, Ketua Pemuda BN dalam isu biasiswa Mara. Apabila Wee mempersoalkan Mara, Wee mempersoalkan perkara asas berkaitan hak-hak istimewa Melayu. Kerajaan sudah memberi 45% kuota biasiswa JPA kepada kaum-kaum lain, mengapa dipersoalkan Mara?


KJ juga mencemburui kemasyuran Perkasa dan memilih untuk bertempur dengan Perkasa. Dalam komen saya dalam satu artikel Dato' Sakmongkol, saya menyatakan mengapa pemimpin UMNO ingin mencari pasal dengan Perkasa kerana dalam PRU nanti, jika Perkasa kekal NGO, penyokong Perkasa hanya ada dua pilihan iaitu samada mengundi BN atau PR. We barked at the wrong tree.


Apabila joker-joker politik UMNO ini seperti Tengku Adnan, KJ, Nazri dan Khalid Nordin mencari musuh 'baru' dengan menembak Perkasa, ini akan membuatkan lebih ramai Melayu menjauhi UMNO. Ada yang menyarankan, biar Perkasa menjauhi UMNO, dan kita lihat kesannya.Najib kena lebih pantas mencantas joker-joker ini. Sudah terbukti mereka lebih sebagai liabiliti dan bukan asset kepada UMNO. Sudahlah UMNO banyak musuh, kesetiaan komponen juga amat goyang.


Mungkin juga kita menganggap joker-joker warisan Pak Lah ini sebagai jester tetapi mereka sebenarnya Kitol. Kitol merupakan 'musang berbulu ayam'. Pura-pura setia kepada Melaka tetapi mereka menjadi fitfh column bersubahat dengan musuh Melaka. UMNO hanya boleh dihancurkan dari dalam.


Mungkin Najib memakai petua dari filem Godfather: "Keep your friends close, keep your enemy closer".


Saya teringat filem Hindustan lakunan Raj Kapoor: Mere Nam Joker (bermakna "nama saya joker").


Sri Tri Buana

1 comment:

anak said...

udah perangai macam kera... dia sesuai join je sebelah sana... keadaan udah huru hara... joinlah depa, pi mampuih hampa! PKR LP berantakan

PKR LP berantakan