Wednesday, December 15, 2010

Kalau diri bergelumang najis, baik diam saja

Oleh Fareed Dawood

Dalam kekecohan disebabkan oleh kebocoran maklumat yang mengesahkan Anwar peliwat oleh Wikileaks, ramai yang tampil memberi komen. Ada yang mencabar Anwar menyaman, ada yang masih cuba sedaya upaya membela Anwar dan ramai yang hanya ketawa besar kerana semua ini sudah dijangkakan lebih awal lagi.

Di celah-celah itu, ada juga komen yang datangnya dari Khairy Jamaluddin, Ketua Pemuda UMNO yang pernah diboo kerana terbukti memegang jawatan itu atas dasar rasuah. Komen Khairy disiarkan antaranya di dalam Utusan Malaysia bertajuk “Bahaya Anwar Jadi PM: Rahsia Negara di Tangan Asing.”

Mungkin Khairy tidak sedar bahawa dia diboo dan dibenci oleh akar umbi UMNO dan rakyat bukan hanya kerana rasuah, tetapi juga kerana ramai meragui kesetiaannya pada negara ketika bapa mertuanya berada di puncak kuasa. Ramai yang melihatnya sebagai bahaya kepada negara.

Persahabatan Khairy dengan agen Singapura bukan rahsia sehingga tergadainya khazanah negara melalui jual-beli saham-saham GLC secara tidak telus. Malah di eranya, banyak keputusan kerajaan yang melibatkan Singapura semuanya hanya memberi kelebihan kepada Singapura dan merugikan negara.


Tuesday, December 14, 2010

Alahai ... Spy S'pore, nak ngata Anwar konon

Sebaik saja Anak Omak menulis artikel ini semalam, Khairy seolah-olah cepat-cepat mendapatkan dirinya dalam ruang akhbar untuk menafikan blog Onak Omak.

Ini perlu dilakukan supaya orang lupa nama Khairy disebut oleh SB Singapura dalam perbincangan dengan counterpart mereka dari Australia. Laporan yang dicable ke Amerika pula bocor di Wikileaks.

Harapannya orang tidak akan sedar jiak dia ikut sama menghentam Anwar. Ada orang-orang UMNO mudah percaya penuh apa disebut dalam akhbar. Kalau dia nafi, betullah dia nafi. Ramai tidak berfikiran kritis.

Khairy dilaporkan Utusan Malaysia berkata jika Anwar menjadi Perdana Menteri, rahsia mengenai hubungan sulitnya itu boleh digunakan negara asing untuk pelbagai kelebihan dalam rundingan.

"Jika Anwar menjadi Perdana Menteri, kita akan memiliki pemimpin yang rahsia peribadinya berada dalam genggaman negara asing," katanya.


Adakah Khairy tidak ada cermin di rumah? Kalau ada cermin, selalu-selalu cermin muka. Akan kelihatan ada seorang yang rupanya hitam dan hatinya hitam.

Sihitam itu juga yang dahulu semasa Pak Mertua menjadi Perdana Menteri mempengaruhinya hingga hampir semua perkara dalam Malaysia ini mengikut-ikut Singapura.

Khazanah itu ikutan model Temasek. Iskandar nak ikut-ikut kemajuan fizikal macam Temasek dan nak bawak duit dan orang Singapura sekali duduk di Johor.

Segala macam konsultan dibawa dari Singapura. Apa saja semua bawa dari Singapura. Sampai saham-saham Proton dan Telekom dijual kepada Singapura. ECM Libra melibatkan mereka yang berkait rapat dengan Singapura.

Mana tidak, sampai ejen Singapura boleh lihat pentingnya untuk beri briefing kepada Australia dan disampaikan keapda Amerika kedudukkan politik dan pengaruh Khairy dalam kerajaan ketika 2008.

Baca balik ungkapan laporan berita Australia itu mengenai Khairy:
The political knives will be out for Abdullah's son-in-law, United Malays National Organisation politician Khairy Jamaluddin, whom nobody likes because he got where he is through family ties," the cable records Mr Ho saying.
Nampak begitu jelas bahawa Singapura begitu prihatin akan masa depan Khairy dan perlu memberitahu pihak Australia dan Amerika akan kedudukan anak emas mereka.

Ianya seolah-olah akan menjejaskan operasi risikan dan ejen bersama mereka dalam mengumpul maklumat dan melakukan sabotaj terhadap Malaysia.

Ianya seolah-olah Singapura meminta bantuan Australia dan Amerika sekiranya apa-apa berlaku kepada anak emas mereka. Sudah pasti Australia akan jadi negara hos untuk Khairy dan keluarga Pak Lah lari jika ada apa-apa berlaku kepada mereka.

Mengapa perlu Singapura risau akan masa depan Khairy semasa November 2008?

Sebabnya mereka dapat lihat Pak lah akan digulingkan dengan Dr Mahathir mula "baling batu" ke arah Pak Lah. Semasa itu juga, Khairy sedang merancang untuk menjatuhkan Najib sebelum dia naik menggantikan Pak Lah.

Secara bukan kebetulan, Anwar dan Raja Petra.sedang rancak memainkan cerita dongeng kematian Altantunya dibunuh oleh Najib dan Rosmah.

Mengikut dongeng-dongeng Raja Petra, orang-orang Tengku Razaleigh pun turut terlibat. Nama-nama seperti Tamrin Ghaffar, Nik Azmi, Kamal Amir dan lain-lain didedahkan ada bersama-sama Raja Petra berjumpa Wakil Kerajaan Mongolio, Dato Syed Rahman untuk mendengar pendedahan darinya.

Walaupun jari dan tangan Khairy tidak kelihatan, dialah paling untung jika Najib terkandas dijalanan ke Putrajaya. Malahan dikatana Tun Lah dan Tun Jean ada menalipon orang tertentu mahu mencari jalan Najib tidak naik.

Semua orang tahu Khairy mahu jatuhkan Najib. Sepanjang Pak Lah menjadi PM, budak-budak Tingkat 4 dan didalang oleh Khairy membuat Najib macam lembu untuk diheret ke sana kemari untuk disuruh kerja dan dimalukan oleh akhbar.

Khairy membantu operasi Altantunya dengan menyebarkan khabar angin bahawa Najib telah membuntingkan Altantunya semasa satu lawatan ke pusat pembinaan submarine Scorpene di Perancis. Anak satu tahun yang ditinggalkan Altantunya ditusuh sebagai anak Najib.

Salahnya tuduhan itu ialah tidak ambilkira anak satu tahun memerlukan tambahan masa 9 dari semasa kononnya Najib bercengkerama di Perancis dengan Altantunya. Najib ke sana setahun sebelum dongeng itu disebarkan.

Khairy dan Kalimullah juga rapat dengan Razak Baginda. Mereka tahu perihal masaalah Razak Baginda dengan perempuan simpanan Mongolianya. Razak suka bercerita setiap kali dia minum sampai mabuk di restoren Kalimullah di Bangsar. 

Mereka telah atur perkara ini bersama Anwar dan Special branck Singapura dari tahun 2006 lagi. Anwar melalui Raja Petra menggunakan orang-orang Tengku Razaleigh ini.

Kesian buat Khairy kerana orang tertentu tahu Khairy terlibat untuk mengenakan Najib dalam hal kematian Altantunya. Selagi Najib ada, sampai lembu berkokok Khairy akan dapat jadi Menteri.

Sampai masa pilihanraya Khairy akan kecundang di Rembau. Dia akan ditanam hidup-hidup dalam pemilihan UMNO akan datang.

Monday, December 13, 2010

Kenapa SB S'pore ambil berat pasal Khairy?

Masih lagi berkenaan laporan berita Sydney Morning Herald dan posting semalam sini. Petikannya berikut:
"The political knives will be out for Abdullah's son-in-law, United Malays National Organisation politician Khairy Jamaluddin, whom nobody likes because he got where he is through family ties," the cable records Mr Ho saying.
Apa perlu sangat SB S'pore beri briefing kepada spy Australia dan satu laporan di cable ke Amerika berkenaan Khairy?

Satu saja boleh difaham dari laporan pendik ini. Khairy adalah penting kepada masyarakat risikan Singapura dan antarabangsa hingga perlu membincangkan mengenai masa depan Khairy.

Ini juga membabitkan peranan yang mungkin dimainkan oleh Khairy untuk pihak mereka dan mereka perlu membincang dan merancang operasi mereka akan terjejas apabila Abdullah Badawi turun kelak.

Mereka sudah nampak pisau-pisau yang akan menikamnya sebaik Abdullah turun.

Kalau tidak sebab ini, tidak lojik seorang anak muda yang semasa itu tidak memagnag sebarang jawatan dalam kerajaan dan hanya Naib Ketua Pemuda perlu dibincangkan dalam perbincangan intelligence antara dua negara dan minit dihantar ke subuah kausa besar.

Antara latihan UWC untuk jadi spy, kena dipondankan

Cuba fikirkan sekejap.

Khairy sangat selessa dengan Singapura pernah belajar di United World College, Singapore. Dia belajar di Oxford University. Sememangnya Universiti berprestij, traditionalis dan pro establishment, baik di Amerika atau di United Kingdom, adalah sememang pusat merekrut untuk risikan CIA dan MI6.

Dalam 100 hari Pak Lah menjadi Perdana Menteri, Khairy yang tidak ada locus standi apa-apa melainkan hanya anak menantu boleh memberi ceramah di Singapura mengatakan bulan madu sudah habis.   

Lihat bagaimana Khairy beriya-iya tidak mahu jambatan bengkok dibina. Budak-budak Tingkat 4 melihat ke arah Singapura sebagai model pembangunan. Khazanah dibuat mengikut acuan Temasik.

Banyak lagi peristiwa keakraban Khairy dan Singapura.

Kalau begitu, tidak benarkah anggapan bahawa Khairy yang begitu dibela oleh Kalimullah, bekas wartawan Singapore Times adalah spy Singapore?

Oh ... bagi yang tidak tahu, sebgaimana Xinhua News Agency untuk CHina, Singapore Times berfungsi sebagai oeprasi risikan SIngapura di luar negara.

Sunday, December 12, 2010

Anwar terperangkap kerana nafsu?

Trying times ... Anwar Ibrahim leaves court after appearing at his sodomy trial in August. Photo: Reuters
Caught in political sex trap

Philip Dorling and Nick McKenzie
December 12, 2010

MALAYSIAN opposition leader Anwar Ibrahim's sodomy charges are the result of a "set- up job" which the politician "walked into", according to an assessment by Australia's peak intelligence agency.

A leaked US state department cable reveals that Singaporean intelligence officials told their Australian counterparts that Dr Anwar engaged in the conduct for which he is accused, a claim he has steadfastly denied.

Australia's Office of National Intelligence also states the conduct was the result of entrapment by Dr Anwar's enemies.

The cable is one of several that deals with the highly explosive private views of senior Singaporean officials, including claims that:
  • Malaysia is in a ''confused and dangerous'' state due to its incompetent politicians;
  • Thailand's political elite are dogged by ''corruption'' and the country's crown prince is ''very erratic and easily subject to influence'';
  • Japan and India were struggling to deal with China's influence due to their ''stupid'' behaviour;
  • and some Asian leaders wanted the junta to retain power in Burma to ensure the country's stability.

The cable that deals with Dr Anwar's sodomy case, dated November 2008 and released exclusively to The Sun-Herald by WikiLeaks, states: "The Australians said that

Singapore's intelligences services and [Singaporean elder statesman] Lee Kuan Yew have told ONA in their exchanges that opposition leader Anwar 'did indeed commit the acts for which he is currently indicted'."

The document states the Singaporeans told ONA they made this assessment on the basis of "technical intelligence", which is likely to relate to intercepted communications.

The ONA is also recorded as saying that Dr Anwar's political enemies engineered the circumstances from which the sodomy charges arose.

"ONA assessed, and their Singapore counterparts concurred, 'it was a set-up job and he probably knew that, but walked into it anyway'," the cable states.

Sodomy is illegal in Malaysia and carries a jail sentence of up to 20 years.

Dr Anwar, a former Malaysian deputy prime minister, was jailed in 1999 on charges of corruption and sodomy after a falling out with then prime minister Mahathir Mohamad.

He later had his sodomy conviction overturned and was freed from jail in 2004.

In 2008 he was charged again with sodomy. Dr Anwar has maintained the case against him is fabricated and trumped up by his political enemies who fear his political resurgence.

The case against Dr Anwar has drawn widespread international criticism and has included some bizarre twists. Earlier this year, a prosecutor in the sodomy trial was dropped after she was accused of having an affair with the star witness.

The witness, 25-year- old Mohamad Saiful Bukhari Azlan, worked as an aide in Dr Anwar's office. He has accused the 62-year-old of sodomising him in an apartment in Malaysia.

Earlier this month, Australian politician Nick Xenophon travelled to Malaysia to observe Dr Anwar's ongoing court proceedings, which were adjourned.

In December 2009, a month after ONA's brief assessment of Dr Anwar's case, the Malaysian criticised Kevin Rudd for not meeting him during his visit to Australia. He accused Mr Rudd of appeasing Malaysia's ''corrupt leaders'' by snubbing him.

''He [Mr Rudd] was too obsessed with interests of getting the two countries together [and therefore] appease Malaysia's corrupt leaders,'' Dr Anwar said at the time. -

Wikileak mendedah Khairy naik guna keluarga dan memfitnah Najib





Akhbar Sydney Morning Herald hari ini melaporkan dokumen perbincangan antara risikan Singapura dan Amerika. Dokumen yang dibocorkan oleh laman penuh kontroversi, Wikileak mendedahkan anggapan-anggapan buruk mereka terhadap negara-negara jiran.


Sila baca dahulu:
December 12, 2010

Top Singapore officials trash the neighbours

Philip Dorling and Nick McKenzie

MALAYSIA'S "dangerous" decline is fuelled by incompetent politicians, Thailand is dogged by corruption and a "very erratic" crown prince, Japan is a "big fat loser" and India is "stupid".

So say some of Singapore's highest-ranking officials, according to leaked US State Department cables that are likely to spark intense political controversy in the region.

The cables, leaked exclusively to The Sunday Age by WikiLeaks, detail the content of separate meetings between senior US officials and Singapore's foreign affairs chiefs Peter Ho, Bilahari Kausikan and Tommy Koh.

The trio, who at the time of the 2008 and 2009 cables occupied some of the most senior positions in Singapore's Foreign Affairs Ministry, all give US officials damning assessments of Malaysia.

According to one cable detailing a meeting in September 2008, Mr Kausikan told US Deputy Secretary of Defence for East Asia David Sedney that "the situation in neighbouring Malaysia is confused and dangerous", fuelled by a "distinct possibility of racial conflict" that could see ethnic Chinese "flee" Malaysia and "overwhelm" Singapore.

"A lack of competent leadership is a real problem for Malaysia," Mr Kausikan said, citing the need for Najib Razak - now Malaysia's Prime Minister - to "prevail politically in order to avoid prosecution" in connection with a 2006 murder investigation linked to one of Mr Razak's aides.

"Najib Razak has his neck on the line in connection with a high-profile murder case," Mr Kausikan said.

Mr Ho's March 2008 assessment of Malaysia, given to another US official, is also unflattering, and includes claims that former prime minister Mahathir Mohamad has been "throwing stones" at his replacement, Abdullah Badawi.

"The political knives will be out for Abdullah's son-in-law, United Malays National Organisation politician Khairy Jamaluddin, whom nobody likes because he got where he is through family ties," the cable records Mr Ho saying.

"As for … Najib Razak, he is an opportunist. Although he has not been critical of Singapore, he will not hesitate to go in that direction if it is expedient for him to do so. Najib's political fortunes continue to be haunted by the … murder scandal."
Baca laporan ini sepenuhnya di Apanama siniBagi risikan Singapura mengatakan Khairy "...got where he is through family ties", ianya satu pengakuan kepada sesuatu yang orang ramai sahkan kebolehan Khairy tidaklah seberapa tetapi naik dengan bantuan Pak Mertua.

Laporan ini datang dari agensi yang dikatakan Khairy ada terlibat. Pastinya mereka tahu semua latarbelakang mengenainya.

Memang pun, Pak Lah yang memaksa Hishamuddin menerimanya sebagai Naib Ketua Pemuda tanpa ada pertandingan dari mana-mana pihak.

Pak Lah yang menyelamatkannya dari disiasat dan dicaj di mahkamah kerana koruposi dan salahguna kuasa dalam kes-kes seperti ECM Libra-Avenue, penjualan saham kepada Temasih, dll.

Pak Lah yang membantunya dengan melanjutkan masa pemilihan supaya Khairy punyai lebih masa untuk kempen hingga boleh memenangi jawatan Ktua Pemuda UMNO Malaysia.

Pak Lah juga yang menahan salah seorang ahli jawatankausa disiplin supaya tidak mengenakan hukuman berat terhadap semua yang terlibat dengan politik wang supaya Khairy boleh terus bertanding. Itu yang tiba-tiba Pak Lah berubah dari mahu bertindak tegas terhadap politik wang menjadi apologetik dengan menyatakan apa boleh buat bila ramai yang melakukannya. Ahli jawatankuasa tersebut harus sekali seorang peguam.

Komen Singapura mengenai Najib dan penglibatan dalam pembunuhan Altantunya pun tidak menghairankan.

Dikalangan orang UMNO yang percaya akan tuduhan Najib dan Rosmah terlibat membunuh ALtantunya sering menyatakan cawangan khas Singapura yang ada laporan dan bukti Najib terlibat.

Tangan ghaib yang menyebar-nyebarkan tuduhan Najib dan Rosmah membunuh Altantunya adalah Khairy. Ini bermakna dia dapat malumat ini dari cawangan khas Singapura.

Khairy juga dipercayai terlibat bersama Anwar dan Raja Petra untuk "mengenakan" Najib. Mereka berjumpa dan merancang di Singapura. Ketiga-tiga mereka masuk melalui jalan istimewa supaya tidak ada bukti dan kesan mereka ke Singapura.

Khairy fitnah dan kenakan Najib kerana tidak mahu ada pengganti dan dengan demikian, Pak Lah akan dapat dikekalkan sebagai PM.

Sepanjang pentadbrian Pak Lah, Khairy, Zaki Zahid dan Kamal Khalid sama-sama mengenakan dan merendahkan maruah Najib dengan dilonggokkkan pelbagai kerja dan diberi publisiti kurang baik.

Thursday, December 9, 2010

Sahlah KJ gay ...

Dulu keluar kat Harpers, kini pakai baju pink seluar senteng ...


Gambar dicilok dari SINI

Astaghfirullah, inikah imej untuk seorang nak jadi pemimpin atau Menteri. Ini hanya menjatuhkan martabat dan maruah jawatan tersebut.

Lelaki yang jadi model selalunya gay. 
Dulu orang dah bercerito sejak khabar dia rapat dengan Awnar Ibrahim bahawa Khairy adalah gay. Takda yang nak percaya. 

Dah kali kedua bergambar sebagai model. 

Macam sah aje?

Monday, December 6, 2010

Menteri proksi Kitol tembak kaki UMNO


Kerajaan seringkali menembak kaki sendiri dan ia berlaku lagi semalam.

Semalam kerajaan mengumumkan kenaikan harga petrol RON 95 sebanyak 5 sen. Baca mStar sini.

Kenaikannya tidak banyak, hanya 5 sen, tetapi implikasi politiknya cukup besar.

Bukan kenaikan 5 sen yang akan menjadi isu, tetapi kegagalan berpegang kepada janji bahawa tiada kenaikan untuk tahun ini bakal menjadi bahan politik.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Ismail Sabri Yaakob awal bulan lepas membuat kenyataan berikut:
“Bagaimanapun, mengikut jangkaan saya, tiada perubahan (pada harga petrol RON 95) sehingga akhir tahun ini, tetapi bagi tahun depan, ia masih tidak diketahui.”
- Berita Harian Nov 4hb 2010 sini

Ron 97 naik dua hari sebelum PRK Galas. Ron 95 dan gula naik tak sampai 12 jam Najib lancar laporan MEB yang berasaskan model pendapatan tinggi.

Pendapatan belum naik tapi harga barang dinaikkan dulu.

Apakah kerajaan dan Kementerian terlepas pandang janji ini?Atau Menteri proksi Kitol sabotaj UMNO?


Petikan dari Jelapang

Thursday, December 2, 2010

Bila siberuk 'numero uno' ni nak jawab?


Tak sangka ya, Khairy rupanya berok paling popular dalam dunia menurut Google. Layaklah dipanggil berok 'numero uno'.

Berok ini bersunggoh-sunggoh mahu jadi Menteri tetapi, macam mana Khairy nak jadi Menteri jika dia tidak lagi diterima ramai?

Orang ramai yang berkata, "Khairy naik Menteri, BN akan jadi pembangkang." Tidak berani Dato Najib nak ambil risiko ini.

Tidak berkenan juga Datin Rosmah pada Khairy yang mendalang fitnah terhadapnya. Namun begitu, keputusan Najib bukan kerana Rosmah tetapi kerana Khairy sendiri menimbulkan banyak tandatanya kepada rakyat dan pengundi.

Persoalan-persoalan berikut sentiasa bermain dibibir orang awam, khususnya pemerhati politik:
  • Apa Khairy lakukan untuk menyara hidupnya yang begitu mewah?
  • Adakah dia seorang ahli perniagaan, tuan punya perniagaan, membangunkan perniagaan, "tukang atur" atau ejen ambil komisyen?
  • Jika dia salah satu dari ini, perniagaan apa yang dia terlibat?
  • Bolehkah dia telus dalam hal ini?
Kalau tidak faham, sila baca di blog Big Dog sini untuk mendapatkan keterangan.

Sejak November 23hb tulisan ini disiarkan, ianya tidak dijawab lagi.

Tuesday, November 23, 2010

Kami bergurau saja ... Si Kitol tak akan jadi Menteri


Maaf kawan-kawan, Khairy belum lagi nak jadi Menteri. Kami hanya bergurau semalam.

Dato Najib sudah nafikan ada rombakan kabinet. Kami yakin Khairy tidak akan dipilih langsung macam mana dia cuba nak berubah sekali pun. Dah hitam tu hitamlah.

Dato Najib tahu ...
Naik saja Khairy Menteri .... jahanam agama, bangsa dan negara!

Naik saja Khairy ... jahanam parti, hilanglah kuasa. Jadilah kita semua pembangkang!

Kenapa .... baca berikut bagaimana Khairy cuba sabotak UMNO dari dalam:


alt  
Dalam politik...kawan dan lawan boleh berubah dalam sekelip mata
 
Khairy Jamaluddin amat terdesak untuk mendapatkan jawatan dalam Kabinet Datuk Seri Najib Tun Razak....semua orang sedar hakikat itu...

Pastinya pada peringkat ini, jawatan yang diimpikan KJ ialah menjadi Menteri...namun kalau dapat timbalan menteri pun pasti diambil....ini kerana anjing yang tengah nak mati kehausan pastinya sanggup meneguk apa jua air yang diberikan kepadanya....termasuk air kencing....

Untuk KJ....jawatan dalam Kabinet menjadi keperluan mendesak dan talian hayat yang untuk meneruskan karier politiknya....apatah lagi setelah musuh abadinya...Mukhriz Tun Mahathir yang ditewaskan KJ (menggunakan wang @ rasuah) untuk jawatan Ketua Pergerakan Pemuda UMNO diberikan tempat dalam kabinet PM.

Malah...lebih memalukan buat KJ ialah Naib Ketua Pergerakan Pemuda turut diberikan jawatan sebagai timbalan menteri.....tinggal dia seorang yang melopong begitu sahaja....

Jadi....bagi KJ...jawatan dalam Kabinet....biarlah walau hanya sebagai pencacai angkat najis....nak juga dimiliki asalkan ada kait mengait dengan Kabinet....

Tanpa jawatan berkenaan....nyata KJ tidak dipandang tinggi oleh sesiapa termasuk penyokong-penyokongnya sebelum ini....

Bagi tujuan itu...KJ boleh berbuat apa sahaja setiap kali kedengaran khabra angin bahawa rombakan Kabinet akan dilakukan....KJ sanggup bertindak apa sahaja termasuk mendapatkan sokongan pembangkang......

Dan nampak gayanya...puak-puak pembangkang pun tanpa segan silu sudi menghulurkan sokongan...

Berikut adalah Tweet yang dipetik daripada bangsat Chegubard.....
Tweet from @chegubard@chegubard: Tahniah dgr rombakan Kabinet @Khairykj akan jadi timbalan Menteri
Tak tahulah nak kata apa....tetapi Tweet seperti di atas memperlihatkan betapa pembangkang begitu mengalu-alukan jika KJ terpilih sebagai Timbalan Menteri atau sebagainya.

Mungkin KJ pun gembira kerana mendapat sokongan daripada luar parti sekali selain sokongan beberapa kerat Pemuda UMNO yang telah dibeli sebelum ini....

Namun.....hakikatnya...sokongan pembangkang itu hanyalah satu perangkap bodoh....perangkap orang habis modal...

Mengapa PRU ke-12 lalu BN dibelasah teruk?

Puncanya mudah sahaja....sebab rakyat menyampah dekat Abdullah dan KJ....terlalu banyak penipuan dalam pentadbiran itu...

Dua individu itulah kuasa penghancur terbesar ke atas kerajaan....

Dan kini....bila pembangkang semakin kehabisan modal di era Perdana Menteri baru....tak reti nak kenakan kerajaan macam mana...maka diaorang nak guna balik modal yang sama...nak kitar semula KJ sebagai cara untuk membolehkan rakyat benci kepada kerajaan dan BN....

Kemasukkan semula KJ ke dalam Kabinet atau pentadbiran negara akan memberikan bola tanggung kepada pembangkang....mereka akan mendapat kelebihan untuk menaikkan marah rakyat kepada kerajaan....sebab itu mereka mahu memberikan sokongan kepada KJ...

Dan siapa yang tidak akan menyampah jika KJ kembali memegang jawatan yang membolehkannya merompak harta rakyat seperti yang dilakukan ketika bapa mertuanya menjadi Perdana Menteri dahulu?

Satu Hala pun akan menyampah.....sakit hati....

Sebenarnya, Datuk Seri Naib Tun Razak amat menyedari kuasa kemusnahan yang dimiliki KJ...sebab itu beliau letak KJ jauh-jauh sejak hari pertama lagi....KJ ini macam pesakit kusta yang perlu dijauhkan...

Cuma itu....KJ ni tak reti-reti nak faham bahasa....dan pembangkang macam Chegubard ni pun bodoh tak ingat....dan takda modal lain ke nak kenakan kerajaan...sampai bila nak kitar semula KJ?

Malaysia Instinct

Insya Allah, kami yakin selagi Dato Najib Presiden dan Perdana Menteri - atau kalau tidak panjang umur, diganti Tan Sri Muhyiddin Yassin - Khairy tidak akan jadi Menteri.

Pemuda harus tukar haluan dan sokong orang lain. Tak ada masa hadapan untuk mereka yang menyokong Khairy!

Monday, November 22, 2010

... Khairy dah pasti jadi Menteri

Memang dah confirm.

Mesti baliklah dia kepada perangai biadap dan super angkuh. Berlagak dan besar kepala lah dia.

Masa tengah tak ada kuasa dan dipencilkan semua orang dia masih berlanggak dan angkuh. Ini pula dah naik Menteri.

Disebabkan pengguguran Nor Mohamad Yakcop, banyak tugasnya akan diambilalih kembali oleh Kementeriaan Kewangan. Ramai juga yang menuntut Najib gugurkan NMY.

Menteri Kewangan yang ada ialah Dato Najib sendiri. Manakala Menteri Kewangan II adalah Dato Husni Hanadzlah.

Mereka berdua yang akan ambilalih tugas dan peranan NMY..

Mereka berdua perlu sangat bantuan dan sokongan. Khairy nampaknya sesuai kerana dia pernah ada pengalaman membantu Pak Lah sebagai Penasihat. Walaupun kami panggil Khairy Punahsihat, pengalaman ini yang diperlukan.

Khairy akan dijadikan Timbalan Menteri bawah Kementeriaan Kewangan. Hai habislah duit negara. Hancurlah ekonomi.

Dipercayai dia telah dihubungi untuk membantu Menteri Kewangan dan Menteri Kewangan II dalam hal tertentu.

Scroll untuk lihat peranan yang bakal dimainkan Khary kelak ....


























Kami tidak berdaya tahan lagi ...

Terpampang di muka hadapan The Star hari Ahad akan rencana Joceline Tan berkenaan rombakan kecil  Jemaah  Kabinet. Tiga Menteri akan digugurkan.dari kabinet. Dua yang pasti nampaknya Nor Mohamad Yakcop dan Rais Yatim. Satu lagi tidak tahu siapa.

Sudahlah ada tiga kekosongan, Dato Najib pun akan melakukan satu rombakan untuk jawatan dalam Perhubungan UMNO Negeri. Maka macam-macam kekosongan dan peluang akan sedia ada untuk Khairy.

Tidak boleh tertahan lagi gelombang yang dirancang begitu hebat oleh Khairy dan dilaksanakan oleh pasukan psyop Khairy yang juga termasuk chief cybertrooper, BroJinggo dan abangnya Tepak Bersulam.Mungkin termasuk adik beradik perempuan Roshatika.

Hebat betul Khairy menyuntikkan ide ini pada kalangan penyokongnya dalam Pemuda UMNO untuk menuntut ketua mereka dilantik Menteri. Walaupun ramai Ketua Pemuda UMNO yang lepas-lepas tidak dipilih jadi Menteri, namun begitu kebanyakkan Ketua Pemuda mendapat jawatan dan selalunya Menteri.

Ada dah terang-terang cakap pada Perdaan Menteri.

Hujah yang Khairy tanamkan dikalangan Pemuda UMNO susah untuk Dato Najib sangkal. Ketua Pemuda mesti dinaikkan jadi Menteri untuk memartabatkan Pergerakan Pemuda UMNO. Power punya hujah!

Selain itu, Khairy turut tunjuk power Pemuda untuk boikot pilihanraya kecil. Najib sedar tanpa Pemuda UMNO, boleh kalah nanti pilihanraya umum.

Sambil-sambil itu, Khairy sudah berkali-kali mainkan psyop melalui blog, Facebook dan Twitter untuk memulakan khabar angin Khairy akan dilantik Menteri. Kalau dahulu penentangan terhadap Khairy begitu tinggi, kini sudah tidak sehebat dahulu.

Ini adalah hasil usaha senyap-senyap Khairy untuk bayar beberapa blogger hit tinggi untuk kempen dan memujuk sokongan untuknya. UMB pun berjaya ditundukkan Khairy untuk jadi tukang pemberi publisiti untuknya. Itu yang penentangan sudah berkurangan.

Hebat Khairy punya strategi dan taktik. Tidak boleh dikesan. Tidak boleh dibaca oleh sesiapa. Tidak boleh terfikir

Dengan pengguguran yang dijangka berlaku, ini bermakna ada sekurang-kurangnya dua tempat kosong perlu dikosongkan. Kalau Nor Mohamad Yakcop turun, ada peluang kekosongan dalam bidang kewangan. Kami dengar sah bakal situ nanti ada kekosongan.

Sedah betul ... kami sudah cuba sedaya upaya. Kami sudah lakukan yang terbaik.

Bersungguh-sungguh kami usaha untuk nafikan Khairy dari menjadi Menteri. Nampaknya kami gagal. Apa lagi daya kami?

Kami rasa keadaan juga yang menyebabkan Dato Najib terpaksa lakukan. Kekosongan perlu di isi. Dah tiada orang lain lagi, dah.

Kami dengar dah confirm dah sob sob sob ....

Kami nak buat macam mana lagi. Habislah Malaysia, Khairy si kitul, perosak, penjahaman dan pengkhianat  agama, bangsa dan negara akan naik jadi Menteri.

Habislah agama aku akan ternoda oleh penzina, peminum arab dan pengunjung Hotel Armada. Habislah bangsa ku akan dijual oleh Khairy. Tiad alagi bantuan dan bimbingan buat mu Melayu. Kalau ada, Khairy akan sapu masuk poket dahulu. Habislah negara aku akan dijajah kembali dengan bantuan Khairy spy Singapura dan British MI6.

Kami tahu naiknya Khairy menteri, akhirnya jadi kita semua Pembangkang pada pilihanraya umum akan datang. Tapi apa boleh buat ... sob sob sob.

Kami tahu rakyat akan bertambah benci pada UMNO dan Barisan Nasional. Naik Khairy, menguranglah undi. Pengundi muda akan lagi lari dari UMNO dan BN... sob sob sob sob sob sob.

Sob sob sob sob sob ... maaflah kami terlalu sedih dan tidak larat lagi nak habislan tulisan. Beri kami masa untuk meredakan emosi untuk habiskan dan dedahkan kemana Kementeriaan yang akan diberikan pada Khairy.

Datang balik sini pukul 3 tengahhari. 

Saturday, November 20, 2010

Lantik KJ : PRU 13 confirm jadi macam Mac 2008

Lantik KJ Ke Kabinet? Dengan tidak menyingkirkan KJ dari jawatan KP sekarang pun sudah manjadi satu ancaman kepada Umno, apatah lagi melantik KJ sebagai Menteri atau Timbalan Menteri.

Pelantikan KJ ke kabinet adalah sebagai tanda Umno berkata "Yes to Rasuah".

Perlantikan KJ juga adalah tanda Umno mengistiharkan perang kepada pengundi atas pagar dan blogger.

Pelantikan KJ juga merupakan hadiah peluru berpandu tanpa had kepada pembangkang dan blogger-blogger pembangkang untuk dtembak kembali kepada Umno.
Pelantikan KJ akan menghenti dan menukar arah momentum sokongan rakyat kearah BN dan Umno hasil usaha keras Najib dan penyokong Umno, termasuk blogger selama ini.

Perlantikan KJ menggambarkan bahawa manusia amanah dan tidak rasuah sudah pupus dalam Umno, seolah-olah Umno sudah tiada lagi pemimpin sehingga manusia setaraf KJ perlu dilantik kedalam kabinet.  

Tindakan dan usaha yang sama tidak akan memberi hasil yang berlainan. Lantik KJ sebagaimana Mac 2008, dimana Abdullah Badawi menjadi tukang pelaksana idea KJ, bermakna hasil keputusan PRU-13 akan sama dengan Mac 2008.


Read more: http://syburi-times.blogspot.com/2010/11/lantik-kj-pru-13-mac-2008.html#ixzz15kWVTjAa

Wednesday, November 10, 2010

Orang Tun Dol Jaga Anwar?

photo

Oleh:  ROSLI ISMAIL

Tengok betul-betul siapa ini yang berkopiah atas.Memang cukup familiar .Bila ada kes mahkamah Datuk Seri Anwar Ibrahim wajahnya ini kerap kelihatan salah seorang pengiring tetap beliau.

Malah di bangunan Parlimen,kalau nampak kelibatnya mundar mandir kita boleh tau Anwar ada di situ hadiri sidang.

Ramai juga yang bertanya siapa dia.Bomoh,pawang,bodyguard atau apa?
Namanya yang sebenar ialah Saeden Watih.Usianya 58 tahun.Berasal dari Teloi,Sik,Kedah.

Ada orang panggil dia " Pak Din Reformasi" ,ada yang juga sebut " Pak Din Anwar" dan kadang-kadang dengar juga yang orang panggil dia " Pak Din Gayung".

Masa zaman kemuncak reformasi,Pak Din adalah antara yang kerap masuk lokap.

Rupanya banyak kisah menarik tentang Pak Din ni - orang kecil dicelah pembesar - yang kini menetap di Setapak ,Kuala Lumpur.

Jangan terkejut kalau diberitahu Agendadaily sebenarnya bersua dengannya di majlis rumah terbuka Pemuda,Wanita dan Puteri UMNO di PWTC petang Jumaat lalu.

Pak Din kelihatan siap berpeluk mesra dengan beberapa orang pemimpin UMNO di situ.




Pak Din di rumah terbuka Datuk Seri Ali Rustam

Beberapa hari sebelum itu Pak Din ke rumah terbuka Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Ali Rustam di Rumah Melaka di Kuala Lumpur.

Apakah Pak Din dah korner tinggalkan Anwar?

Mereka yang tidak kenal Pak Din tentu ingat macam-macam tengok dia main banyak ' kolam' gitu.

"Sebenarnya saya lebih rapat dengan Pak Lah (Tun Abdullah Ahmad Badawi) dari Anwar sendiri," kata Pak Din ketika bersembang dengan Agendadaily di The Mall dekat PWTC.

Namun Pak Din segera mengingatkan beliau adalah 'penjaga setia' Anwar.

Katanya dia diamanahkan oleh seseorang untuk jaga Anwar. (Tun Dol la tu..)


Jadi jangan cakap bukan-bukan pasal Anwar depan Pak Din.

"Anwar kawan saya...saya bukan kerja dengan dia atau apa-apa,"katanya yang juga rapat dengan semua anggota keluarga Ketua Pembangkang tu.

Panjang cerita kisah hidup Pak Din ni.

Dia sebenarnya pernah jadi pemandu kepada Sultan Brunei sekarang dari tahun 1980 hingga 1986.

Setelah tamat kontrak Pak Din kembali ke Malaysia.




Di Kuala Lumpur dia kemudianya menjadi pemandu kepada Pengiran Sufri dan keluarga Mazuin Hamzah.

Pada tahun 1988 sampai 1990 Pak Din menjadi pemandu tak rasmi kepada Pak Lah.

Banyak kisah dengan Pak Lah dilaluinya termasuk waktu beliau dalam rimba politik yang tidak menentu lepas pemilihan jawatan UMNO antara Team A dan Team B yang cukup panas pada tahun 1987.

Ini termasuk memandu Pak Lah pergi balik untuk hadir ke satu majlis di Kota Bharu dari Kuala Lumpur kerana tiket kapal terbang habis.

Katanya walaupun rapat....namun semasa Pak Lah jadi Perdana Menteri dia tidak pernah pergi 'bergayut' macam sesetengah orang.

Kalau nak tau Pak Din lah yang atur Anwar pergi ke rumah terbuka Hari Raya Pak Lah di Kepala Batas tidak lama selepas keluar penjara.Kehadiran Anwar di majlis itu telah mengejutkan ramai pihak.

Selepas dengan Pak Lah ,dia kemudiannya berkerja sebagai pemandu kepada bekas Timbalan Menteri Kewangan Datuk Affifudin Omar.

Dari situ juga Pak Din mula rapat dengan Anwar yang ketika itu Menteri Kewangan.

Menariknya macam mana Pak Din boleh masuk sana masuk sini?

Katanya dia memegng prinsip tetap anggap kawan sebagai kawan.

Dia tak ambil pot tentang pendirian politik semua kenalannya.




"Saya tak musuh dengan sesiapa ..saya tak pertikai pendirian mereka walaupun kesetiaan saya pada Anwar,"katanya.

Antara tokoh UMNO yang Pak Din cukup rapat ialah Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi,Datuk Noh Omar dan Datuk Johari Baharom.

Apakah pekerjaaan tetap Pak Din? "Adalah sikit-sikt cari makan" katanya yang mempunyai enam anak.

Agendadaily

Tuesday, November 9, 2010

Khairy perlu dilupakan, bukan agenda perpaduan Melayu



Khairy Jamaluddin telah memain peranan besar di dalam mengakibatkan kebencian melampau para pengundi Melayu terhadap UMNO dan sebelum Presiden UMNO Najib Razak meneliti apa yang disarankan oleh KJ dalam ucapannya semalam, beliau perlu ingat apa yang terjadi kepada Presiden UMNO sebelumnya.

Khairy Jamaluddin juga telah memainkan peranan di dalam mengakibatkan masyarakat Cina dan India merasa kecil hati dan kecewa dengan Barisan Nasional dan sebelum Perdana Menteri Najib Razak cuba memahami apa yang disampaikan oleh KJ di dalam ucapannya semalam, ada baiknya Perdana Menteri kita ambil iktibar dari apa yang telah terjadi kepada Perdana Menteri Malaysia sebelumnya.

Khairy Jamaluddin dipetik media sebagai menyarankan supaya UMNO melupakan sahaja agenda perpaduan Melayu sebaliknya menumpukan kepada memenangi undi bukan Melayu.

Sebenarnya, apa yang perlu dilupakan ialah Khairy Jamaluddin, bukannya Agenda Perpaduan Melayu.

Sunday, November 7, 2010

Najib dah ceria, KJ kecewa


Akhbar menyiarkan gambar Dato Seri Najib dalam keadaan ceria.di hospital. Alhamdulillah, Dato Najib sudah beransur sihat.

Pudarlah harapan Khairy untuk lihat Najib terus sakit atau meninggalkan dunia. Mana tidak pudar harapannya, selagi ada Dato Najib dan Rosmah, selagi itu Khairy tidak akan rasa jawatan Menteri.

Semua orang tahu Khairy akan salahgunakan jawatan untuk kepentingan diri dan agenda asing yang dibawa sebagai spy MI6 dan Singapork. Selagi itu rakyat Malaysia akan tolak Najib kalau Khairy jadi Menteri.

Orang Khairy cuba nak spin seolah-olah Khairy tidak akan merasa jadi Menteri selagi Tun Dr Mahathir masih hidup. Kononnya dia nak salahkan orang lain dari salahkan Najib. Kalau salahkan Najib, maknanya tak ada can langsung.

Najib tidak akan beri Khairy bukan kerana Tun Dr Mahathir. Najib ada sebab sendiri dan peribadi.

Tak usah nak mimpi cabinet reshuffle akan masukkan Khairy. Kalau masuk saja Khairy, melenting satu UMNO. Kenduri besar pembangkang. Lauk kenduri adalah daging panggang KJ yang dilumur dengan ketumbar dan Jack Daniel kegemaran Khairy.

Silap2 tak banyak perubahan sangat tetapi hanya mangkuk ayun dan perasuah tegar dari zaman Pak Lah akan digugurkan. Nor Mohamad Yakcop mesti digugurkan ye, Dato Najib.

Selagi Rosmah isteri Najib dan masih hidup ... hmmmm jangan mimpilah KJ nak jadi Menteri. Kerana kau si Kitol berusaha dengan bersekongkol Raja Petra dan Kalimullah untuk jatuhkan Najib sebelum Pak Lah turun. Itu pasal Kalimullah ada link dengan Raja Petra dan sewakan rumah kepadanya di London. Yang dedahkan orang2 bekas PKR.

Kamu mereka-reka konspirasi dan kini konspirasi itu sudah terdedah satu pembohongan. Rahimi sudah ngaku dipaksa oleh Latifah Koya membuat SD tipu. Rashid turut sokong. Zahrain dan Zul Nordin pun kata benda sama. Semua ini orang pembangkang yang dedahkan.

Tak lama lagi, kau lah akan terbenam.

Jangan ingat kau dah pandai sangat. Tera sangat ka Oxford. Orang kerja Majlis Bandaran pun ada akal dan lagi bijak. Bijaksana datang dengan pengalaman. Tengok2lah belakang ko.

Thursday, November 4, 2010

Pemuda tak kelihatan membantu hari mengundi


Pengundian sudah bermula di Galas pada pukul 8 pagi. Sampai lani, takda kelibat Pemuda UMNO Gua Musang di bawah budak KJ, Bazlan Baharuddin kelihatan membantu jentera BN.

Tolonglah feri pengundi ke pusat mengundi. Entah apa punya sabotaj yang dilakukan diam2.

Saingan pilihanraya begitu sengit. Setiap tenaga diperlukan. Malangnya rata-rata pemuda UMNO Gua Musang tidak kelihatan membantu.Puteri pun lebih kurang sama.

Difahamkan oleh rakan-rakan yang berada di Gua Musang, Bazlan yang mahu dicalonkan sudah membuka bilik Gerakan di pejabatnya di Bazlan Security. Sebaik saja namanya tak naik, dia terus turunkan bendera dan poster serta tutup bilik Gerakan.

Dia pun tidak melibatkan diri dengan aktif untuk membantu jentera kempen. Sebaik penamaan calun, Bazlan balik goncang teloq di rumah. Sepatutnya dia berada di Bukit Cekati dimana pusat jentera BN berada untuk merancang dan menggerakkan kerja-kerja kempen.

Dia hanya dilihat bersama blogger-blogger UMB yang ditaja KJ mengekor Khairy ke sana sini. Masa malam final bola. Bazlan boleh ikut sama dalam bas turun ke Kuala Lumpur.

Pada hari2 terakhir, PAS yang sedang terdesak boleh dilihat merata rata bandar dan mengunjung rumah. Setiap tenaga diperlukan untuk pelbagai poster, risalah dan akhbar untuk disebarkan serta kunjungan yang perlu dilakukan.

Pemuda tidak kelihatan langsung. Hanya Pemuda tertentu yang merupakan sukarelawan luar yang dilihat membantu sedikit sebanyak.

Bazlan pula cuba menjuarakan isu-isu denagn memberi keynataan akhbar mengenai isu yang telah dijuarakan oleh YB Hamidah. Dia bukan terlibat langsung membantu membina isu.

KJ sudah membohong. Pemuda telah sabotaj pilihanraya ini.

Tan Sri Anuar Musa pun diberitahu berada di Gua Musang. Dengan Romzi, Pengerusi Kesedar dari Kuala Krai, entah apa yang boleh mereka lakukan semalam. Mana tahu dibuat sama dengan Bazlan. Keadaan sengit boleh kalah BN kalau ada sabo.

Katanya poster2 BN banyak ditarik dan buang oleh PAS. Apa Pemuda buat? Tak heran, mereka bekerjasama dengan PAS membiarkan ia dilakukan.

Teloq pun takda nak tentang PAS. Pemuda layak jadi Pemudi UMNO. Ketua Pemudi si KJ pondan!

Wednesday, November 3, 2010

Budak KJ kena pertahan diri dalam kes rasuah


ADUN Lenggeng diperintah bela diri


Berita Harian 2010/11/03

SEREMBAN: Ahli Dewan Undangan (ADUN) Lenggeng, Mustafa Salim diperintah membela diri atas tiga tuduhan rasuah berkaitan kelulusan permit pasir membabitkannya.

Pesuruhjaya Kehakiman Mahkamah Tinggi, Ahmad Nasfy Yasin, berkata pendakwaan berjaya membuktikan kes prima facie terhadap tertuduh.

Mustafa, 51, dilepas dan dibebaskan oleh Mahkamah Sesyen, April lalu tetapi pendakwaan merayu terhadap keputusan kehakiman itu.

Nota: Budak KJ dah kena, bila pula SPRM nak caj KJ si rasuah! rasuah! rasuah! rasuah! rasuah! rasuah! ...?

Thursday, October 28, 2010

Jangan Berangan la si Kerry oi

Ramai nampak dengan jelas, KJ begitu bersungguh-sungguh dalam PAU kali ke 61 minggu lepas dengan muka sekupang yang tak reti malu mengangkat diri sendiri dalam bakui dan seterusnya mangkuk ayun ni dengan jelas sekali berkias telah meminta-minta jawatan kononnya Pemuda harus diberi kepercayaan yang lebih oleh kepimpinan untuk membuktikan kononnya kemampuan Pemuda ! Tuihhhh! .......

Tudia malaun punya muka tak malu !

AloQStaQ dok tanya-tanya & intai-intai dengan kawan-kawan pasai apa KJ kalut sangat dok melalak puji diri sendiri & berkias meminta "tanggungjawab" untuk dipikul ??? ... Ramai kawan-kawan aku yang menyebut - katanya akan berlaku sedikit rombakan kabinet Dato' Seri Najib dalam masa terdekat (spesifik - katanya selepas PRK Galas & Batu Sapi) ... Maknanya, selepas 4hb November 2010 nanti la tu, kann ? ...

Yang pasti, sedikit rombakan dalam Parti UMNO pasti akan berlaku (sebab diakui sendiri oleh DS Najib sewaktu PAU baru-baru ni), cuma bab rombakan dalam pentadbiran Kabinet DS Najib sahaja yang baru aku dengaq khabar tak rasmi katanya akan berlaku juga dalam masa terdekat ...

Apapun, SAMA ADA KHABAR ROMBAKAN KABINET TERSEBUT AKAN BENAR-BENAR TERJADI ATAU TIDAK TERJADI, aku di AloQStaQBlog sentiasa memohon kepada DS Najib agar melupakan hasrat beliau jika terdetik dalam hatinya ingin mengangkat KJ Khairy Jamaluddin sebagai MENTERI / TIMBALAN MENTERI sepanjang penggal 2008 - 2012 ini ...

DATO'SERI, ITU PASTI AKAN MENGUNDANG KEMARAHAN JUTAAN RAKYAT MALAYSIA !

Percayalah kata-kataku ini wahai DS Najib ! ... Jangan hanya kerana nak menjaga hati seorang manusia (atau monyet?) , kamu melakukan kesilapan BESAR dengan menghiris hati jutaan rakyat Malaysia yang lain ... JANGAN LANTIK KJ UNTUK APA-APA JAWATAN KABINET !

Saya merayu DS Najib agar mempertimbangkan perasaan kami yang Anti-KJ : TETAPI KAMI TETAP SAYANGKAN UMNO !

JANGAN PEDULI APA SAJA RATAPAN & RAYUAN KJ SEWAKTU MEMBERIKAN UCAPAN KETUA PEMUDA DALAM PERSIDANGAN UMNO MINGGU LEPAS ... Biarkan pesalah RASUAH itu hidup dalam dunianya & dijulang balaci-balacinya sendiri ...

AloQStaQ
27 Okt 2010
2:30 Ptg


Anak Omak: Sebenarnya hari tu si Kerry ni udoh upah bebudak pakai baju putih masuk ke dalam dewan sebagai Pemerhati, itu yang dio nak sangat Dewan Merdeka tu, bukan ramai perwakilan pun dalam tu ah. Yang ramai pemerhati upahan dia jo! Kunun-kunun si Kerry ni nak tunjuk pada PM yang dio tu disuko ramai.

Ekau nak tipu sapo Kerry oi?

Wednesday, October 27, 2010

Parti tengoh pilihanraya, KP Guo Muse main pelir di umoh

Ni loh muko si nate berok Ketuo Pemudo Gua Muse. Namo Bazlan Baharuddin. Beruk ni sekumpulan dengan seekor kero di panggil Kerry Jamban.

Tak berapo ari KJ ghoyak Pemudo tokse lagi sabotaj parti maso pilihanrayo, si Bazle ni pulok sabotaj. Mano tok sabotaj, Ketuo Pemudo yang patut bersamo buak keja tapi tak buak gapo.

Habih sajo penamaae calon, dia gi balik rumoh, Ntah buak gapo di umoh? Main pelir? Nacak soghe-soghe?

Rama orhe tahu, si beruk kroni KJ ni kuak main one arm bandit. Selalu gi Genting Higghlands. Guo Muse dok ada bendo tu. Jadi ni ... dio one arm bandit guno pelir dio.

Satu Malaysia tahu dio ghoyak kalu Ku Li dok kasi dio jadi calun, dio ake sabotaj. Tu yang si Kera Jamban cubo nafi kunun Pemudo tak buak keja sabotaj lagi. Kera maksud ke beruk ni. Dio beri jamine beruk ni dok buak kerja sabotaj parti.

Perangai Bazle ni gitu kerana dia ni asyik sibuk business dan buke nak berkhidmat dan berkorban untuk menabur jasa pada rakyat dan alif ba ta. Ku Li orhe tuo. Dio tahu Bazle sibuk nok cari harto dan berniago. Dok layak jadi wakil rakyat.

Orhe tahu Bazle ni tamok. Semuo tender2 kantin dan asrama sekolah2 di Kelantan nok di ambik semuo. Banyak dia dapak maso Hishamuddin Menteri pelajaran.

Selain tender2, Hishamuddin turut beri ke dio lesen syarikat kawalan keselamatan maso dio pindah ke Kementeria Amare Dale Negeri.

Tanpa malu dan sege, dinamoke syarikak Bazlan Security.

Dio ni memang liar nak kaut kepentinge kerajaan dan memalukan parti dengan kerakusan dio. Rama pengusaho kantin2 dan asrama sekolah benci dengan ketamakannyo. Tak tahu kasi peluang orhe lain untuk cari make samo-samo.

Inilah satu sorhe lagi orhe KJ yang tamok, gelojoh dan pentingke diri sendiri. Demo ni gile harta, kuaso dan burit.Hak gay, giler ke jobo.

Monday, October 25, 2010

Nasihat pala Uwan kau la Kerry!


"DALAM TEMPOH BEBERAPA BULAN LAGI..." Pilihanraya Umum Ke-13 akan datang. Maka semakin ramailah para pemimpin UMNO yang mula menunjukkan muka dengan harapan mereka akan menjadi calon atau tidak digugurkan daripada senarai calon mahupun jawatan yagn sedang disandang ketika ini.

Salah seorang daripada mereka adalah ENCIK Khairy Jamaluddin Abu Bakar. Ketika Persidangan Agung UMNO 2010 yang baru sahaja selesai, Khairy cuba menampilkan sisi-sisi baiknya selaku seorang Ketua Pemuda UMNO menerusi ucapan yang berapi-api dan penuh semangat.

Malangnya, ucapan-ucapan tersebut seperti mencampakkan garam ke laut...

Konon-kononnya Pergerakan Pemuda UMNO mengharapkan budaya 'Cah Keting' tidak berlaku di DUN Galas yang bakal menyaksikan pertembungan Abdul Aziz Yusoff, Setiausaha Bahagian Gua Musang dengan Dr.Zulkefli Mohammad yang telah dua kali tumpas di tangan Tengku Razaleigh Hamzah di Parlimen Gua Musang.

Boleh jadi Khairy Jamaluddin sudah pun 'bertaubat' dan tidak lagi mengamalkan budaya Cah Keting atau potong trip yang merupakan kaedah wajibnya untuk naik ke jawatannya sekarang sewaktu bapa mertuanya masih lagi menjadi Perdana Menteri dan Presiden UMNO.

Selepas gagal di Kuala Terengganu menerusi calon pilihannya akibat protes anti Khairy dan Dollah Badawi, Khairy agak kurang menonjol tetapi berjaya memperolehi jawatan Ketua Pemuda UMNO menerusi KELDAI-KELDAI RASUAH dalam Pergerakan Pemuda UMNO yang telah memenangkannya. Kali terakhir pembabitan Khairy dalam pilihanraya adalah di Hulu Selangor yang menyaksikan Khairy terpinggir dan tidak dipedulikan oleh sesiapa pun.

Biarpun nasihat dan ingatannya baik, namun hakikatnya, Khairy umpama bapa lembu yang syok melihat punggung anaknya sendiri... Adalah lebih baik, Khairy menutup mulut dan belajar bagaimana hendak berada dalam arus politik tanahair daripada Anthony Loke yang mengetuai DAPSY mahupun Nasruddin Tantawi daripada Dewan Pemuda PAS Pusat. Atau kalau susah-susah sangat, Khairy elok berkawan dan bertukar-tukar fikiran dengan Shamsul Iskandar 'Al-Ketoki' Mohd Akin yang mengetuai AMK memandangkan kedua-duanya mempunyai IQ yang hampir serupa!!!!

Khairy nasihat supaya elakkan budaya CAH KETING? Gila ke haper? Awat, peluang dah tertutup ke haper untukmu Khairy?

Memang benarlah, pasukan Pemuda UMNO yang beria-ia memberi undi kepada Khairy untuk mengangkatnya sebagai Ketua Pemuda UMNO sememangnya bahlol-bahlol yang dilahirkan di dalam tahi!!! MOGA-MOGA tahun hadapan, mereka semua akan tercampak dan dihinakan!!!!

Sunday, October 24, 2010

KJ ngaku Pemuda sabotaj parti

Kalau dia memberi "assurance" atau kepastian Pemuda tidak akan sabotaj, ini bermakna dialah tukang sabotaj parti.

Macam mana perwakilan dan ahli mahu terima seorang tukang sabotaj parti? Tidakkah sama KJ dengan Anwar?

Walaupun apa pun yang diperkatakannya, ramai menyangka Bazlan Baharuddin - budak KJ yang merupakan Ketua Pemuda Gua Musang yang menang cara tidak sah - akan sabotaj pilihanraya ini kerana dia tidak sebulu dengan Tengku Razaleigh.

Sudah tersebar kata-kata Bazlan pada ramai orang bahawa kalau Ku Li tidak beri dia bertanding untuk ADUN, dia akan sabotaj parti.

Hanya kemenangan saja yang akan meyakinkan janji KJ ni.

Dengan pengakuan ini, tidak salahlah selama ini KJ diminta tidak terlibat dalam kempen PRK-PRK. Memang sah dia manusia cilako dan pembelot parti. Bukan Anak Omak saja yang sedar perkara ini, Jailani Harun dan Parpukari pun sedar perkara ini.

Friday, October 22, 2010

KJ akui semua sifat dirinya


Waheed Satay komen di Husin Lempoyang di sini. Menurutnya, berikut adalah 10 ciri nak jadi Femuda Umno.
1. Tak boleh makan satay - nanti susuk makan diri.
2. Kalau nak makan satay jugak, cucuk lah sendiri.
3. Kalau tak nak cucuk sendiri, suruh Reezal mamak cucuk kan.
4. Kalau nak jugak makan satay, kipas la sendiri.
5. Kalau malas nak kipas satay sendiri, azeez rempit boleh tolong volunteer kipaskan.
6. Kalau azeez rempit tak ada nak kipas satay, pakai kipas angin
7. Kalau tak ada kipas angin, pinjam kat zainuri datuk Zakaria
8. Tak pun, boleh mintak kat Suhaimi Ghazali. dia boleh bagi kipas ayam lagi. Lepas dah cucuk dan kipas, sila makan sendiri, jangan bagi tau kekawan.
9. Dah habis makan satay, jangan lupa pulangkan lidi kat ahmad zaki.
10.Last sekali, jangan lupa cium tangan Khairy Jamaludin sebab dah belanja makan satay.
Memang satu sindiran yang baik kerana Aspirasi Bangsa sini anggap 10 ciri negatif ada sifat boss Pemuda berikut:
1. Elitis dan egois.
2. Suka melihat orang lain dihentam.
3. Syok sendiri.
4. Budaya 'check in'/'check out' dan 'punch card' - hanya tunjuk muka bila pemimpin ada.
5. Suka 'enter frame'/ gemar mengambil kredit atas usaha orang lain.
6. Budaya 'politik sate' - cucuk dan kipas pemimpin.
7. Baling batu sembunyi tangan.
8. Budaya 'yes man'/'yes bos'
9. Talam dua muka
10.Oportunis.
Hampir semua itu sifat-sifat KJ. Entahlah, kenapa Pemuda UMNO bertepuk memberinya standing ovation?

Wednesday, October 20, 2010

Parpu dedah trick KJ pada Najib

Pagi ini ketika perbahasan Pemuda di Perhimpunan Agung UMNO, salah seorang pembahas bernama Zainuri Dato Zakaria, Ketua Pemuda Klang menuntut Presiden UMNO merangkap Dato Seri Najib Tun Abdul Razak melantik Khairy Jamaluddin menjadi Menteri kabinet.

*Zainuri ialah anak kepada "abang Zack" dan adiknya ialah menantu Dato Ahmad Zahid Hamidi yang bersama  Zahid belasah satu budak Kelantan tu.


Khairy ingat dia bijak dan pandai untuk menimbulkan persepsi seolah-olah akarumbi mahukan dia. Kau pergi ambil sabun dan seronok-seronoklah sendiri.

Blogger seteru kuat Si Kitol, Parpukari sudah dedahkan rancangan ini dalam blognya pada hari Isnin lagi. Baca di sini

Bukan setakat itu saja, kawan-kawan blogger memberitahu Parpukari sudah beri amaran ini secara peribadi terus kepada Najib dalam satu Majlis makan tengahhari tertutup pada hari Isnin itu juga.

Dengan begitu tepat, apa yang diberitahu Parpukari, pasti Najib akan respek kehebatan rangkaian maklumat yang dikuasai Parpukari.


Usaha KJ yang terlalu taksub untuk jadi Menteri pasti backfire. Dalam dia ingat dia dapat tunjukkan akarumbi yang menuntut, kini Najib dah tahu ianya dirancang sendiri oleh KJ.

Tidak hairan dia akan kena belasah pada perhimpunan utama. 

Dalam ucapan KJ, dia menyatakan kerajaan tidak beri peluang pada orang muda. Bukan orang muda, kau saja. Ramai yang Najib kasi peluang. Kau saja yang tak dapat ... padan muka!!!

Masa diberi peluang bawah Pak Lah, perangai macam gampang dan babi sial punya angkuh.


Sudah-sudahlah KJ, selagi Najib ada dan Kak Rosmah masih hidup, jangan mimpilah kau nak jadi Menteri. Dibuatnya Najib beri laluan pada Tan Sri Muhyuddin pun KJ tak akan merasa.

Sebabnya .... hehehe. Orang tahu apa kau buat KJ. Semua orang tahu kau memang anak haram pembelot bangsa sama macam Anwar pengkhianat yang melelong bangsanya sendiri.

Sebelum KJ dapat jadi Menteri, jangan hairan Parpukari jadi Menteri dahulu jadi menteri.

Dibuatnya Parpukari jadi menteri KDN ... bukan Menteri Amaran, pastilah KJ dah ada tempat tertentu khasnya untuk di negeri kelahiran Parpukari di Perak.

Baik ko mintak MI6 kasi ko warganegara British untuk berhijrah balik ke London.

Ko pun bukannya Melayu.

Syarahan ko tadi pun macam orang PKR saja yang tulis.

* Disunting pada 21/10/2010 8:00 PM

Saturday, October 9, 2010

Ku Nan 'sound' Khairy dan Puteri

KUALA LUMPUR: Setiausaha Agung UMNO, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor, sedih dengan pergerakan Pemuda dan Puteri yang dianggapnya seperti tidak bermaya dan hanya ghairah untuk merebut jawatan bagi kepentingan peribadi.

Katanya, masalah itu berpunca apabila mereka yang bertanding merebut jawatan dalam kedua-dua pergerakan itu mempunyai matlamat mendapat jawatan dalam kerajaan.

“Saya sangat sedih dengan Pemuda, mereka ini tidak faham mengenai perjuangan parti kerana mereka tidak datang daripada bawah.

“Mereka ingat apabila sudah mendapat jawatan dalam parti, mereka boleh mendapat tempat dalam kerajaan. Mereka ghairah untuk mendapat jawatan.

“Begitu juga dengan Puteri yang menghadapi masalah sama,” katanya kepada Berita Harian, di sini.

Sehubungan itu, katanya, Pemuda dan Puteri perlu berubah komited dengan perjuangan parti dan bangsa Melayu serta tidak mementingkan diri sendiri.

Beliau mengingatkan kepada ahli Pemuda yang kemenangan dalam parti bukan bermaksud individu berkenaan harus mendapat tempat dalam kerajaan, tetapi keutamaan seharusnya kepada perjuangan parti.

Ketika ditanya mengenai perubahan sikap ahli berhubung transformasi yang ingin dibawa parti itu, Tengku Adnan berkata, beliau masih belum berpuas hati.

“Saya masih belum puas hati terhadap pencapaian transformasi UMNO selepas setahun perhimpunan Agung UMNO (ke-60).

“Ia disebabkan masih ada masalah yang tidak sepatutnya berlaku di bahagian UMNO tertentu. Contohnya, ada bahagian UMNO di negeri dikuasai pembangkang masih mempunyai minda seolah-olah kita masih memerintah negeri itu.

“Kita perlu berubah selaras transformasi dibawa Perdana Menteri jika tidak kita akan rebah, ” katanya.

Berita Harian

Memang pedas apa yang dikatakan oleh Ku Nan. Tapi itulah hakikat sebenarnya, selama ini kekuatan UMNO terletak di tangan Pemuda tetapi kini Pemuda seolah-olah sudah tidak wujud lagi. Pujian harus diberi kepada Ku Nan kerana berani bersuara. PM kena pecat Khairy sebelum UMNO ranap.

Anak Omak angkat topi kat Ku Nan. Well Done

Wednesday, October 6, 2010

Zaman Tun Dol: KJ berlagak macam TPM

Bila bercakap mengenai Zahid Hamidi yang sudah ada tempat di gelanggang politik, kita tak boleh tidak mesti bercakap mengenai KJ, Khairy Jamaluddin menantu Pak Lah Perdana Menteri. Belum pernah dalam sejarah ‘Pemuda’ UMNO ada Naib Ketua yang lagaknya sudah macam Timbalan Perdana Menteri. Saya adalah penulis politik yang pertama memperjuangkan Anwar Ibrahim dan sekali gus mengalahkan Suhaimi dalam buku Pemuda Dizaman Mahathir tahun 1982 di mana ketika itu Najib Tun Razak selaku naibnya.

Saya memperjuangkan dia untuk kerusi Naib Presiden. Buku saya Challenger Siapa Lawan Siapa diharamkan para penulis politik membantu Anwar hingga menang kerusi Timbalan Presiden lawan Tun Ghafar Baba.

Kasihan Anwar Ibrahim baru jadi orang nombor dua mula tunjuk kuasa selaku orang yang paling dipercayai oleh Tun Dr. Mahathir. Anwar mula tak sedar diri macam Rafidah Aziz akhirnya senjata makan tuan. Saya pelik, kenapa Pak Lah takut hendak buang Rafidah dari jawatan menteri? Rafidah sudah seperti ‘bangkai’politik’ di mana kerusi Ketua Wanita sudah mula berhantu.

Ramai pemimpin ‘sampai tua’ hanya layak jadi orang nombor dua saja. Bermula dengan Tan Sri Musa Hitam, Tun Ghafar. Orang Islam kena percaya dengan kadaq dan kadar, jangan melawan takdir. Jangan lawan ‘sifu’, lawan guru. Manusia yang ‘derhaka’ akhirnya kecewa. Betul... percayalah cakap orang tua-tua. Jangan hendak tunjuk ‘eksen’ tak sampai ke mana.

Inilah susahnya bila manusia tidak mahu belajar dari sejarah, tanggungjawab saya pada mereka yang berminat sudah selesai, saya sudah tulis lebih dari 40 buku politik yang mendokumentasikan hampir setiap kejadian bermula sebelum dari Tun Mahathir jadi Perdana Menteri. Hajat hati nak berhenti, tunggu dulu. ‘Look and see’. Mari kita lihat siapa yang kena selepas ini.

Pesan orang tua-tua ikutkan nafsu lesu, ramai ahli politik belum apa-apa dah lesu. Mana tak lesu dapat kuasa saja mula gila betina, gila judi, minum, buat benda-benda mengarut, lupa bahawa kuasa itu ‘amanah’ dari Allah. Allah boleh ambil pada bila-bila masa saja. Tengok apa jadi pada Anwar, Rafidah, Isa siapa pun tak sangka, tak ada angin, tak ada ribut, tiba-tiba tumbang, tunggang langgang macam tu aje. Mereka yang ikutkan ‘rasa’ lebih cepat binasa. Mana tak binasa dapat kuasa mahu lebih kuasa sanggup buat kerja-kerja zalim dan menganiaya orang yang tak berdosa. Jerat tak pernah melupakan pelanduk.

Khairy kena ingat dia hanya ‘menantu’ Pak Lah. Anak sultan, anak Perdana Menteri pun orang apa peduli. Bangsa Melayu ini ada adat budaya, ada budi bahasa. Jangan cuba hendak ‘main gila’ nanti orang lain pun turut ‘main gila’ sama, apa macam?

Orang muda dalam politik tak boleh bergantung pada ‘dahan’ semata-mata, tak kiralah rapuh atau kuat. Pohon yang ‘ditutkan’ selalunya tak panjang umurnya, bila kena ribut dia serkah dengan mudah. Kuat macam mana sekali pun pokok kayu kalau orang guna ‘chain saw’ tumbang, pohon pasti meredum. Kesabaran manusia ada batasnya. Dulu Pak Lah terkenal sebagai orang ‘baik’, itu dulu sebelum dia jadi Perdana Menteri. Pak Lah perlu perbaiki imejnya yang sudah dirosakkan oleh mereka disekelilingnya.

Cuba tengok, bila dah tumbang macam Anwar, ‘meredum’ lambat hendak tumbuh, apa lagi dikelilingi oleh orang politik yang mengamalkan ‘hukum rimba’, ‘gelap’ ajelah masa depan anda. Kasihan, Pak Lah bukan ada ‘grass root’, Anwar Ibrahim yang dulunya begitu hebat, berkawan dengan ‘langau’ bila bangkai sudah tak ada lagi, ‘langau’ menghilang cari bangkai baru, tak boleh marah, ‘hendak hidup’ brother. Lu pun masa kat atas lupa tangga yang membawa lu naik kat atas.

Presiden Suharto yang mempunyai satu ribu bomoh, setiap tembok dan dinding boleh dengar apa orang kata terhadapnya. Akibat salah guna kuasa, di mana Suharto dan apa jadi pada Tommy Totut dan kronisnya? Bila lagi anak-anak muda mahu belajar dari sejarah?

Hidup tak boleh menyakitkan hati orang, lebih cepat sangat hendak ke atas, bukan saja kaki orang kita pijak, atas bahu dan kepala pun dilangkau. Melayu ini ada satu penyakit yang hampir sama dengan orang Korea. Penyakit ‘amuk’, bila sudah naik berang dia bukan peduli apa jadi pada dirinya, pada bangsa dan negara, Hang Jebat contoh yang paling baik. Jangan fikir dalam wanita UMNO tak ada wanita yang berjiwa Jebat. Tunggu dan lihat. Almarhum Sulaiman Palestin pemecah tradisi Jebat UMNO.

Saya pernah nasihatkan Anwar Ibrahim, jangan cepat terima title ‘Datuk’, cepat dapat ‘Datuk’ cepat tua, bila sudah tua, kubur pun dekat. Bila sudah jadi orang besar mana mahu terima nasihat orang, sudah terantuk pun masih belum mahu mengadah.

Tun Mahathir pernah kata kalau Anwar yang mahu melawannya, jika Anwar menang pun dia sudah tua memang dah patut bersara, tapi kalau kalah bagaimana? Anwar terpelanting dari politik akhirnya. Mudah-mudahan Anwar Ibrahim dapat muhasabah dirinya. Sesal dahulu pendapatan sesal kemudian tak ada gunanya.

Apakah Khairy Jamaluddin berani menempuh perkara yang sama yang pernah ditempuh oleh Zahid dan Anwar? Sanggupkah Khairy membiarkan diri digunakan oleh siapa saja untuk menjatuhkan Najib atau Pak Lah, bapa mentua untuk mengejar cita-citanya? Dia kena ingat Pemuda sudah pecah dua, pengikut Mukhriz Tun Mahathir ‘solid’, orang akan bantu Mukhriz bukan kerana suka tapi meluat, benci tengok KJ dan bersimpati kepada Tun Dr. Mahathir yang jasanya besar pada bangsa dan negara.

Zahid telah membuat keputusan yang bijak bila dia tak ikutkan nafsu dan perasaan. Antara parti dan diri, antara keluarga dan masa depan politik kepartian siapa yang harus diberikan keutamaan, antara bangsa dan ‘boss’ ketika itu Anwar Ibrahim yang menjadi bossnya. Hendak selamatkan siapa? Seandainya ketika itu dia bangkit menentang Dr. Mahathir, apa akan terjadi pada Dr. Mahathir yang sudah ibarat pisang dikupas kulit oleh Anwar. Dia sanggup meminta maaf, dia muda. Mahathir adalah Presiden dan Perdana Menteri. Bagi seorang pahlawan lebih baik berundur tiga tapak kebelakang untuk maju 100 tapak ke depan dan keputusan yang diambil tak salah, dia sudah membuat ‘istiqarah’.

Akhirnya sahabat Awang, Zahid Hamidi, ‘mengaku bersalah’ dan meminta maaf kepada Dr. Mahathir Mohamad.
Beliau mengaku telah dipergunakan oleh Anwar Ibrahim dalam isu kronisme dan nepotisme. Beliau mengaku Anwar yang menyuruhnya membangkitkan isu pengagihan saham dan kontrak kerajaan. Beliau juga mengaku diberi peluang perniagaan termasuk pemilikan saham oleh Anwar.
Awang ingin menerima langkah Zahid itu sebagai sesuatu yang dibuat dengan ikhlas dan jujur, tanpa membaca apa-apa ke dalamnya.
Kita selalu diingatkan supaya balik ke pangkal jalan apabila tersesat. Zahid telah berbuat demikian.
Orang yang sudah insaf hendaklah diberi peluang memperbetulkan kesilapannya.
Awang - buka buku baru
Awang Sulung.

Datuk Ahmad Zahid Hamidi hari ini mengakui telah membiarkan dirinya diperalat oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk membangkitkan isu nepotisme dan kronisme dalam Perhimpunan Agung UMNO tahun lalu.
Beliau yang secara terbuka membuat pengakuan dan meminta maaf kepada Datuk Seri Dr. Mahathir Mohamad, turut mengaku Anwar telah memberikannya peluang-peluang perniagaan termasuk dalam pemilikan saham beberapa syarikat yang tersenarai di Bursa Saham Kuala Lumpur (BSKL).
Dalam sidang akhbar mengejut di pusat media Perhimpunan Agung UMNO di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) hari ini, bekas Ketua Pergerakan Pemuda UMNO itu dalam nada terharu berkata beliau telah menemui Perdana Menteri hari ini.
“Saya telah berkesempatan menemui Datuk Seri Dr. Mahathir hari ini dan dalam pertemuan itu, saya telah diberi peluang menjelaskan beberapa isu berhubung dengan tindakan Datuk Seri Anwar Ibrahim.
“Saya mengambil kesempatan tapi mungkin keadaan tidak mengizinkan perkara itu mendapat liputan. Maka, saya menjadikan perhimpunan kali ini untuk menyatakan secara terus terang dan terbuka,” jelasnya.
Kepada ahli-ahlu UMNO yang masih menyokong Anwar, Zahid meminta mereka kembali ke pangkal jalan.
“Saya berpendapat bahawa apa yang harus mereka lakukan ialah mereka harus muhasabah diri atau melakukan self criticism kepada apa yang telah mereka lakukan dan saya harap mereka dapat balik ke pangkal jalan,” katanya.
Mengenai pengaruh Anwar di dalam UMNO, beliau enggan mengulas lanjut dan hanya menyatakan, “Itu saya tidak tahu”.
Isnin, 21 Jun 1999

Jika Khairy Jamaluddin tidak beringat, apakah tidak mungkin sejarah perpecahan politik Melayu akan berulang? Khairy menantu Pak Lah, pemimpin muda yang paling tidak disenangi oleh orang ramai disebut mahu menjadikan diri jambatan, juga batu loncatan untuk Anwar masuk ke dalam UMNO. Apakah Najib dengan mudah mahu memberi laluan? Bagaimana dengan Muhyiddin dan Ali Rustam? Isa Samad cuma hilang jawatan, belum hilang kawan. Isa masih mempunyai ramai teman setia yang bersimpati dengan beliau. Orang ramai tahu siapa punya angkara, permainan siapa sehingga Isa jadi mangsa?

‘Politic is the game of possible’. Segala-galanya boleh berlaku dalam politik. Jika benar dakwaan mengatakan bahawa Khairy sedang membuka jalan untuk Anwar memasuki UMNO, apakah dirinya akan selamat? Takkan Ezam dan Azmin yang selama ini setia ikut bontot Anwar akan membiarkan Khairy memintas mereka. Khairy baru belajar hendak ikut bontot Anwar. Ezam dan Azmin juga punya nafsu politik yang besar. Tidak mustahil juga bila sudah memasuki UMNO, Anwar akan bekerjasama dengan Najib untuk menjatuhkan Pak Lah. Anwar pernah berganding bahu dengan Najib dalam Pemuda UMNO satu ketika dahulu. Dalam UMNO hari ini MACAM-MACAM ADA.

Jika Anwar bekerjasama dengan Najib, teori RAHMAN akan tetap terjadi cuma huruf ‘A’ akan berganda menjadi R.A.H.M.A.A.N. Segalanya tidak mustahil. Dan Najib juga tentunya tidak mahu dirinya dipergunakan oleh seorang ‘aktor’ seperti Anwar. Siapa pula akan jadi regu Najib? Atau apakah tak mustahil satu teori RAHMAN yang kedua bermula dengan Raden Zahid pemimpin yang mempunyai darah bangsawan dari seberang, bila kawan lama Najib dan Zahid jadi regu?

Ketika pertempuran Anwar-Mahathir, nasib Zahid diibarat ditelan mati bapak, diluah mati emak. Bayangkan jika KJ yang berada di tempatnya ketika itu? ‘Political suicide’ bukan boleh main-main, kedudukannya between life and death. Zahid telah menempuh gunung ganang dan tsunami politik.

Setiap rakyat yang mahu menjadi pemimpin negara mesti melalui ‘asid test’, para Rasul dan Nabi dicuba oleh Allah. Cubaan daripada Allah terbahagi kepada dua peringkat, melalui kemewahan atau kemiskinan, bukan turun dari langit. Sebarang cubaan daripada Allah ada mengandungi ‘hikmah’ tersendiri. Anwar juga pernah melalui proses yang sama. Kenapa mudah lupa? Untuk apa membiarkan diri dipatuk oleh ular yang sama, dalam lubang yang sama, untuk kali kedua? Hidup jangan main api? Jangan jadikan diri api, jadilah air kerana akhirnya airlah yang berkuasa. Bergaduh dengan Tun Mahathir tak guna. Tun besar jasa pada agama, bangsa dan negara. Ingat, jangan ikutkan hati akhirnya binasa, awak masih muda.

Agenda Daily

Monday, October 4, 2010

Khairy bantu strategi halus pecahbelah Melayu

Walaupun UMNO telah menafikan pembabitan dengan PERKASA berikutan kenyataan daripada Ketua Pemuda UMNO Khairy Jamaluddin, Teuku Adnan Mansor dan Nazri Aziz, namun masih ada pihak dalam media arus perdana begitu tegar dan terus mengaitkan kedua-dua badan tersebut.

Dengan menyamakan pertubuhan Tea Party di Amerika Syarikat, akhbar Sin Chew Daily memperlekehkan pemimpin UMNO kononnya tidak kesampaian menggunakan sepenuhnya keupayaan otak masing-masing.

Apa yang ditulis oleh Sin Chew itu mencerminkan ketakutan dan kebimbangan sekiranya PERKASA diterima secara rasmi. Rasa takut timbul berdasarkan hipotesis kononnya jika pihak sayap kanan dalam UMNO berganding dengan PERKASA di bawah sepanduk BN pada pilihanraya umum akan datang, imej PERKASA akan melonjak dan kononnya Ibrahim Ali akan mendapat apa jua kuasa di tangannya.

Perspektif apa ini? Jika disorot secara mendalam, apa yang dinyatakan oleh Sin Chew Daily itu sebenarnya bertujuan untuk menakutkan bukan Melayu, walhal PERKASA tidak lain daripada sebuah badan kepentingan orang Melayu seperti badan-badan yang berkepentingan bukan Melayu juga.

Keghairahan parti-parti pembangkang menghentam PERKASA dan mengaitkan UMNO dengannya ialah strategi licik untuk meruntuhkan kredibiliti kedua-duanya dan menghapuskan persada perpaduan Melayu. Apabila PERKASA runtuh dan menarik bersamanya UMNO, apa lagi yang tinggal pada orang Melayu? Hanya gigi dan gusi.

Tohmahan, perlekehan, pembohongan dan pelbagai hasutan negatif terhadap PERKASA, UMNO dan badan-badan yang mempunyai aliran sama dengan mereka akan terus menjadi mangsa. Justeru itu, pucuk pimpinan pun akan terasa lemah dan tersungkur tidak mampu melawan kuasa logik songsang pembangkang ini, dan dengan itu akan terkuburlah segala bentuk pemangkin ke arah penyatuan orang Melayu.

Tidak salah untuk orang Melayu bersatu, seperti mana tidak salah bagi bukan Melayu berpersatuan dalam badan-badan berkepentingan kaum yang wujud sekarang ini. Bagaimanapun, yang menghairankan mengapa harus PERKASA dan UMNO disasarkan sebagai matlamat untuk dibinasakan?

Apakah segelintir pemimpin kanan dalam UMNO tidak menyedari hakikat ini dan memberi ruang kepada mereka?

Lenggong Valley

Sunday, October 3, 2010

Kalimullah and the rapist of MAS to list Air Asia X in 2011


AirAsia X eyes public listing in 2011

SEPANG, June 8 — AirAsia X is eyeing a public listing in the second half of 2011 subject to market conditions the airline said today.

AirAsia X will restructure itself to become a stand -alone airline and take over employment of its own wide body pilots, cabin crew and ground staff.

“The new model will allow both AirAsia Berhad and AirAsia X to pursue a clearer and more focused business strategy,” AirAsia said in a press release today.

The announcement today will allay the concerns of AirAsia’s investors that the company is funding the growth of the unlisted AirAsia X and in the process take on more debt.


AirAsia group CEO Datuk Seri Tony Fernandes acknowledged today that investors were concerned over speculation that AirAsia and AirAsia X would be merged and wanted to make it clear that AirAsia would not be funding AirAsia X.

“There has been an overhang on AirAsia and whether AirAsia is going to take on the financing of the aggressive expansion of AirAsia X,” he said in a press conference. “This is a very clear line and will give clarity to the investment community,”

No further details as to the planned IPO were made available but AirAsia X CEO Azran Osman Rani said that funds raised from the IPO would be used to fund the fleet expansion.


AirAsia deputy group CEO Datuk Kamaruddin Meranun will also take on a greater role in the running of AirAsia X while Fernandes will focus on AirAsia.

AirAsia X’s gearing stands at 260 per cent and according to Fernandes, the total debt is about RM1 billion.

The airline made RM720 million in audited revenues last year and aims to double the figure this year. Net profit last year was RM87 million and the airline is targetting a net profit margin of 7 per cent this year. It recorded a load factor of 77 per cent in 2009.

AirAsia X also just completed an RM100 million rights issue which will help reduce its debt.

“The rights issue is a precursor to the IPO,” said Fernandes. “We solved this issue of lack of focus.”

He added that AirAsia and AirAsia X may profit share on some routes although AirAsia will focus on destinations below four hours of flight time.

“We’re doing things that people are asking us to do and we’re also doing things that people didn’t ask us to do and now they’re seeing the reason for why we did it,” he added. “Would investors have supported AirAsia supporting AirAsia X? But now AirAsia X is going to really contribute. In the months to come you will see Thai AirAsia and Indonesia AirAsia really contribute to our bottom line.”

Fernandes also defended AirAsia’s gearing saying that it was necessary to fund expansion. AirAsia has a net gearing ratio of 2.25 and is looking to slow down aircraft delivery to maintain its gearing levels and transfer the debt for its Thai and Indonesian operations back to the respective countries.

“If I had listened to analysts and had five planes a year, Tiger (Airways) would crush us by now, But now I can slow down our growth because we have reached a size where no one can touch us,” he said. “So we’ve listened where we think it makes sense and we haven’t listened where we think it doesn’t. Now I think it’s all coming together in very strong cocktail.”

Azran said that AirAsia X received approval from the Malaysian authorities to fly to Tokyo but is still waiting from approval from Japanese authorities. He added that the airline is also evaluating the possibility of flying to either France of Germany early next year as well as restarting some middle east routes.

He said that AirAsia X hopes to start flying to Seoul by the fourth quarter of the year.

Fernandes said that AirAsia X and AirAsia combined could eventually be as large as Singapore Airlines.

“If you look at Cathay and Singapore Airlines, they do not have the connections that AirAsia provides (to AirAsia X),” he said.

AirAsia X currently operates a fleet of eight aircraft - six A330s and 2 A430s. It will be taking delivery of three more A330s by the end of the year. It has also ordered another 17 A330s and 10 A350s to be delivered from next year till 2020.

Azran said that AirAsia X is not looking at buying any A380s.

AirAsia has a 16 per cent stake in AirAsia X with an option to increase it to 30 per cent.

The other shareholders of AirAsia X are Aero Ventures Sdn Bhd with 48 per cent, the Virgin Group with 16 per cent, while Bahrain-based Manara Consortium and Japan-based Orix Corp hold the remaining 20 per cent.

Aero Ventures is owned by Fernandes, Kamarudin, Datuk Kalimullah Hassan, Lim Kian Onn (shareholder of ECM Libra) and former Air Canada chairman and CEO Robert Milton.

Fernandes and Meranun are the controlling shareholders of AirAsia with a 30.7 per cent stake via Tune Air Sdn Bhd.

While AirAsia X is pursuing the strategy of becoming a stand-alone airline, the airline will continue to use the AirAsia brand as part of its 30-year brand licence agreement and the airasia.com ticket booking website which will allow single ticketing of AirAsia and AirAsia X flights from July.

“People flying from Perth to Bangkok can now buy one itinerary,” said Fernandes.

COMMENT: Air Asia X is formed to steal away MAS's lucrative routes. That is why a newly formed  Airline can list in short time.

Saturday, October 2, 2010

Burung Kakak Jua (KJ) ... dah termalu

Sesama Melayu dia berani dan konon hero, 
Kat Dong Jiao Zhong, Suqiu, Hua Zhou, dan Hindraf tak ada telo

Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin memberi amaran kepada Perkasa bahawa pertubuhan bukan kerajaan membela orang Melayu itu tiada hak untuk menentukan hala tuju perjuangan Umno ataupun mendesak membuang mana-mana pemimpin yang mereka tidak suka.

Khairy, salah seorang daripada beberapa pemimpin Umno yang secara konsisten mendesak agar parti itu menjauhkan diri daripada Perkasa mengulangi pendirian beliau tentang keperluan untuk beralih daripada ‘kebergantungan’ pada pertubuhan bukan kerajaan itu.

“Pendirian saya dalam isu ini sangat jelas dan tidak berubah. Umno tidak harus mempunyai sebarang kaitan dengan Perkasa,” kata Khairy kepada The Malaysian Insider.

Bagaimanapun Ahli Parlimen Rembau ini enggan mengulas dakwaan berubahnya pendirian Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan Setiausaha Agung Umno Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor dalam isu berkaitan dengan keperluan menjauhkan diri daripada Perkasa.

“Mereka (Perkasa) terus-menerus berkata bahawa mereka tiada apa-apa motif politik, jadi mengapa mereka harus mengugut parti-parti politik, parti komponen terbesar (Umno) dalam kerajaan (BN) yang memerintah?

“Mengapa menggesa agar Presiden Umno memecat Ku Nan (Tengku Adnan)? Ku nan adalah pemimpin kanan parti dengan mempunyai rekod prestasi yang baik. Mengapa minta ketua Umno menyingkirkan setiausaha agung?” katanya.

Tengku Adnan juga merupakan Setiausaha Agung BN.

“Jika anda konsisten dengan pendirian anda, tak mengapa. Tetapi anda terus meniupkan retorik ekstremisme apabila anda mengikat kerjasama dengan beberapa pemimpin Umno... anda sebenarnya menyusahkan perdana menteri,” kata Khairy yang juga Ketua Pemuda BN.

Beliau memberi amaran kepada kumpulan itu agar berhenti daripada mempengaruhi Umno dari segi arah tuju parti.

“NGO tiada hak atau kedudukan politik untuk berbuat demikian,” katanya.

“Berhenti daripada mengatakan kami apa yang kami perlu lakukan dalam menentukan hala tuju politik kami. Saya akan terus dengan pendirian saya,” kata Khairy.

Semalam, Perkasa melahirkan pandangan agar Najib mempertimbangkan untuk memecat Tengku Adnan daripada jawatan setiausaha agung Umno dan BN.

Dalam gesaannya, Setiausaha Agung Perkasa, Syed Hassan Syed Ali yang mendakwa Presidennya Datuk Ibrahim Ali sudah tentu telah memecat beliau jika membuat kenyataan yang menjatuhkan imej badan berusia dua tahun itu.

“Saya setiausaha agung agung Perkasa kalau buat kenyataan menyusahkan Perkasa, sudah tentu Presiden saya Datuk Ibrahim Ali akan pecat saya serta-merta.

“Tak tahulah Presiden Umno (Datuk Seri Najib Razak) kalau dia masih nak simpan setiausaha agung macam ini,” kata Syed Hassan berpendapat kenyataan Tengku Adnan bahawa BN memutuskan untuk menjauhkan Perkasa bukan kecil telah menjejakan imej perikatan itu dan juga Umno.

Malah, semalam Pertubuhan Mantan Wakil Rakyat Umno (Penawar) juga mendesak Umno agar bekerjasama dengan Perkasa dan badan-badan bukan kerajaan Melayu lain yang memperjuangkan hak Melayu dan Bumiputera.

Keputusan itu diambil oleh Dewan Tertinggi Penawar semalam di sebalik pandangan bahawa Umno dan BN harus menjauhkan diri daripada Perkasa jika tidak mahu sokongan pengundi dalam pilihan raya umum ke-13 terhakis.

Presiden Penawar Tan Sri Adam Kadir berkata, pihaknya juga duka cita dengan kenyataan Tengku Adnan dan mahu beliau memohon maaf atau dipecat.

Sebelum ini, Perkasa dalam siri kenyataan berkontroversi membabitkan Khairy beberapa bulan lalu pernah meminta beliau meletakkan jawatan sebagai Ketua Pemuda Umno kerana menyokong pendirian rakan sejawatannya dari MCA dalam berkaitan soal biasiswa.

Sepenuhnya di Apa Yang Tersirat

Khairy ni ketinggalan zaman. Konon terbuko, globalisasi dan liberal. Apabenda jadahnya.

Politik negara maju bukan lotak kuaso pada parti politik ajo. Itu pemikiran lama sebelum PRU12. Pemikiran yang KJ ado saham buek BN kalah. Pemikiran orang kaki tido.

Kuasa politik terlotak pado orang perseorangan, kumpulan pendesak, NGO dan pelbagai kumpulan lain. Itu namanya demokrasi inklusif. Bukannyo kek UMNO yang hanya 30% ahli mendaftar.

Hai KJ ... poei belaja jauh2 ruponyo pemikiran kek zaman dulu. Apo dibelajarnyo jauh2 tu. Pandai macam burung kakak tuo. Menurut apo diajar omputih dan singapork.